Volledige Gezichtsuitdrukkingen

Met de meest gebruikte Action Units (AU's) van het Facial Action Coding System (FACS) te hebben geïllustreerd, kon ik nu al deze AU's gebruiken om ze te combineren tot volledige gezichtsuitdrukkingen. Ik heb geprobeerd combinaties te maken die kunnen worden geïnterpreteerd als uitingen van 6 emoties: woede, walging, blijdschap, verdriet, verrassing en angst. Ik noem het geprobeerd, omdat er niet echt een standaard is voor hoe de verschillende emoties eruit zien. Omdat de illustraties van de AU's een sterke vorm van de bewegingen laten zien, kunnen de volledige uitdrukkingen er ook wat extreem uitzien, terwijl ze in het echt vaak veel subtieler zijn.

Woede

Beginnend met woede. Meestal gekenmerkt door het naar beneden en naar binnen bewegen van de wenkbrauw (AU 4). De uitdrukking kan gepaard gaan met het 'dunner worden' (AU 23) en het aanspannen (AU 24) van de lippen, maar ook met het openen van de neusgaten en het aanspannen van de oogleden.

Walging

Dan is er de uitdrukking van afschuw. De belangrijkste onderdelen van deze uitdrukking zijn het optrekken en rimpelen van de neus (AU 9) en het optillen van de bovenlip (AU 10) (wat niet noodzakelijkerwijs de lippen van elkaar scheidt, hoewel het hier wel het geval is (AU 25), omdat het de uitdrukking sterker (of overdreven) maakt). Hier gaat de uitdrukking ook gepaard met de ooglidspanner (AU 7).

Blijdschap

De volgende is blijdschap. De glimlach is vooral een combinatie van de lip corner puller (AU 12) en de cheek raiser (AU 6). Een nepglimlach bestaat vaak alleen uit de beweging van de mondhoeken en mist de 'glimlachende ogen' (AU 6 is voor de meeste mensen moeilijk vrijwillig te maken).

Verdriet

De uitdrukking van verdriet wordt gemaakt door het optrekken (AU 1) en aanspannen (AU 4) van de binnenste wenkbrauw, evenals het heffen van de wangen (AU 6) (wat voor deze uitdrukking net zo belangrijk is als bij de uitdrukking van de glimlach) en, misschien wel de meest herkenbare beweging, de hoeken van de lippen trekken naar beneden (AU 15).

Verbazing

De volgende op de lijst is verbazing. De uitdrukking van verbazing wordt gekenmerkt door een algehele opening en verlenging van het gezicht. Zowel de binnenste (AU 1) als de buitenste (AU 2) delen van de wenkbrauw trekken omhoog, het bovenste ooglid is beweegt omhoog (AU 5), de lippen zijn gescheiden (AU 25) en de kaak valt naar beneden (AU 26).

Angst

De laatste op de lijst is de uitdrukking van angst. Deze uitdrukking ziet er over het algemeen nogal gespannen uit, het gezicht lijkt strak te trekken: de binnenste (AU 1) en buitenste (AU 2) wenkbrauw trekken omhoog en staan gespannen (AU 4), hier worden de oogleden ook verhoogd (AU 5) en spannen (AU 7), ten slotte is er het zijdelings strekken van de lippen en het spannen van het platysma (AU 20).

nl_NLNederlands